Ziraat Bankası Kimin? Devletin Mi?

ziraat bankası kimin devletin mi

Ziraat bankası kimin, kime ait, devletin bankası mı gibi soruların yanıtlarını ve bankanın kısa tarihçesini bu sayfamızdan bulabilirsiniz. 19. yüzyılın başlarında Osmanlı’da finansta batılı modeller örnek alınmaya başlanmıştı. O dönemde ülkemizde finansa ayrılacak pek fazla maddiyat yoktu ve kaynak oluşturmak aracı olarak milli bankalardan bahsediliyordu. Finansman desteği bulamama sıkıntısından en çok etkilenen kesim ise çiftçilerdi. Çiftçilerin sıkıştıkları zaman başvuracakları finansal bir yapı olmadığı için özel şahıs kredilerine muhtaç kalınıyordu. İşleve giren bu sandıklar bir süre sonra zarar olarak kişiye geri dönmeye başladığından, hükümet 1883’te aynı amaç doğrultusunda Menafi Sandıklarını kurmuşlardır. Belli bir zaman sonra menafi sandıklarda beklentinin altında kaldığı için başka çıkış yolları aranmaya başlanmıştır. Örgütlenmenin banka şeklinde olması fikri oldukça mantıklı gelip yavaş yavaş icraata dönüşmüştür.

Ziraat Bankası Kimin Bankası? Devletin Mi?

Ziraat Bankası günümüzde hala %100 devlet sermayeli bir bankadır. Devletin finans çözümü olarak vatandaşlarımıza çözüm sunmaktadır. Kurulduğu dönemde nasıl ise günümüzde de hala Ziraat Bankası çiftçinin çözüm noktası olmaktadır. Dolayısıyla Ziraat bankası devletin mi sorusuna evet diyebiliyoruz. Özel bankalara oranla vatandaşa daha ayrıcalıklı ve az faiz oranı ile hizmet etmektedir. Ayrıca teknolojinin gelişmiş olması doğrultusunda vatandaşlarımız artık işlemlerini, ödemelerini daha kolay yapmaktadırlar. Ziraat internet bankacılığı üzerinden 7/24 işlemleriniz yapabilir ve müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz.

Ziraat Bankası Tarihçesi

Dönem içerisinde her kesimin bankası olabilmek adına hizmette sınır tanımayan Ziraat Bankası, ülkeye değer katmak amacıyla hizmetlerini katlayarak devam etmektedir. Banka hizmetlerinden bu güne gelene kadar:

  • Kurulum Öncesi
  • Savaş Dönemi
  • Savaş Sonrası
  • Banka Yardımları

başlıkları altında tarihçesi açıklanacaktır.

Banka Sisteminden Önce

19. yüzyılın başlarında, ticaret ve finans alanında yabancı bankalar ülke topraklarında hizmet vermeye başlamıştır. O dönemlerde Osmanlı Devleti banka açmaya yeterli olacak sermayeye sahip olmadığından, milli banka varlığından söz etmek mümkün değildir.

Çiftçiler bu durumda büyük zarara uğramışlardır çünkü geçim sıkıntısı çekmektedirler ve kredi çekebilecekleri bir kurum bulunmadığından, kredilerini kabzımal, faizci, tüccar, ihracatçı gibi esnaflardan yüksek faizle kredi çekmektedirler. Bu şekilde kredi verenlere Tefeci veya Murabaha Kredisi adı verilmektedir.

Ziraat Bankası Ne Zaman Kurulmuştur?

1867 yılında Osmanlı Devleti Memleket Sandıkları Nizamnamesi’nin yürürlüğe girmesi ile uzun yıllar hizmet vermiş bulunmaktadır. Kredilendirme işlemi sonrası gelir gider hesapları yapıldığında elde edilen kar köylere yol, okul ve diğer eksikliklerin tamamlanmasında kullanılmış ve ülke imarına önemli derecede katkıda bulunmuştur. Daha sonra sandıkların işleyişinde bozulmalar meydana gelmiştir.

1883’te sandıklar merkezi sisteme bağlanarak Menafi Sandıkları kurulmuştur. Sandıklara geçilmesi ile birlikte idare yeniden düzenlenmiş olup, muhasebe işlemleri çağdaş ve ilmi esaslara uygun olarak yönetilip merkezi hükümetin denetimi altına verilmiştir. Menafi Sandık sistemi de yeni örgütlenmeye olan ihtiyacı azaltmamıştır.

İhtiyaçlara cevap bulamama doğrultusunda mevcut örgütlenme sisteminin banka adı altında organize edilmesi fikri olgunlaşmış olup II. Abdülhamit zamanında ciddiyetle düşünülmüştür ve Ziraat Bankası kurulması gerektiğini belirtmiştir. II. Abdülhamit onayı ile 15 Ağustos 1888’de Ziraat Bankası kurulmuş, Menafi Sandıkları’nın yerine hizmete başlamıştır.

Ziraat Bankası Yardımları

Ekonominin kötüleşmeye başladığı 1900’lerde Osmanlı Devleti toprak kaybetmeye başlamış, imparatorluğu sona sürüklemekteydi. 23 Mart 1916’da Ziraat Bankası yasa çıkarmış olup, çiftçilerin yanında olmak için kurulduğunu belirtmiş, tohum, hayvan, tarım aletlerini peşin veya kredili olarak verebileceğini söylemiştir.

Ardından devam eden savaşlar neticesinde kaynakların yetersiz olmaya başlaması ile Ziraat Bankası nakdi yardımlar yapmış, o yıllarda dönemin hastalığı olan sıtmanın bilinen tek ilacı Kinin’i de halka dağıtmıştır. Kinin dağıtımı defter kaydı tutularak yapılmıştır.

Savaş Sonrası Şubelerin Artması

Savaş sonrası yaşanan zorlukları atlatmak için Ziraat Bankası birçok şube açmış ve kredi olanakları genişlemiştir. Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen bütçe kanunu ile Ziraat Bankası anonim ortaklık haline gelmiştir ve 1963 yılına kadar şube sayısı 630’a çıkmıştır ve artarak günümüze kadar hizmetini sürdürmektedir.

Ziraat Bankası Misyon Vizyon ve Stratejileri 

Ziraat Bankası ülkemizde ve dünyanın her alanında yaygın, güvenilir ve aynı kalitede hizmet sunan herkesin ve her kesimin bankası olmayı amaçlamıştır. İnsan kaynağını ve müşteri hizmetlerini en değerli olanağı olarak görüp köklü geçmişine dayanarak oldukça farklı değer yaratmayı rakiplerinden daha fazla vaatlerde bulunan piyasa değeri yüksek, saygın, evrensel bir banka olmak istemektedirler. Müşterilerin mutlu olarak çalıştığı moral bankası olmak istemektedirler. Dünyanın ve ülkenin her alnında aynı yüksek ve evrensel kalitede hizmet sunmak amaçlarıdır.

Tarımın finansmanını daha etkin yönetmek istemektedirler. Etkin gider yönetimi ve işletme sağlamaktadırlar. Müşterilere küresel ölçekte değer sunmaya çalışmaktadırlar. Finansal mimaride daha etkin olmaya çalışmaktadırlar. Dünya ülkeleri pazarlarına girmeyi hedeflemektedirler. Müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarını en güzel biçimde anlayarak en doğru en uygun çözüm ile değer önerileri sunan yaygın şubeleri geniş ürün ve hizmetleri ile toplumun her alanına en etkin ve en hızlı biçimde hizmet sunup müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmaktadır.

Bu yazımızda Ziraat bankası kime ait devlet bankası mı gibi sorularla beraber bankanın tarihçesine de detaylıca değinmiş olduk. Ziraat bankası ülkemizde hala vatandaşın bankası olarak hizmetlerine devam ediyor. Sizler de Ziraat Bankasından güvenle bankacılık hizmeti alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu