Heyet Raporunda Özel Hastane Raporu Geçerli Mi? Ücreti Ne Kadar?

heyet raporu veren hastaneler

Rapor insanların hastalanması durumunda hastaneler tarafından istirahat etmesi için verilen bir belgedir. Doktorlar tarafından verilen bu raporlar istirahat süresine göre veriliş şekli değişiyor. Bu raporlar insanların hastalanmasından ziyade sağlam olduklarını gösteren bir belge de olabilir. Özellikle heyet raporu gibi raporlar uzman doktorlar tarafından verilir. Burada rapor çeşitleri, özel hastane veya devlet hastanesinden alınacak raporların farkı gibi daha bir çok aklınıza takılan konulara değineceğiz.

Rapor Nedir?

Rapor insanların istirahat ihtiyaçlarını karşılaması için okul veya kurumuna verilmesi için verilen bir çeşit belgedir. Bunun dışında bazı sağlık problemlerinin olmadığını gösteren raporlarda bulunuyor. Bu raporlar işe girişlerde, bazı okullara başlamada, kamlara girişlerde ve askerliğe başlamada istenilen belgelerdir. Bu tür raporların verilmesinde amaç kişinin belli bir hastalığının olmadığını ispatlamaktır.

Rapor Çeşitleri

Sağlık rapor kişinin sağlık durumunun o anki özetidir. Bazı raporlarda sağlık sorunlarının varlığı incelenirken bazı raporlarda bazı hastalıkların olmadığı araştırılır. Bu şekilde sağlık durumunu gösteren bu raporlar farklı çeşitleri bulunur. Bunlar:

  • Küçük hastalık veya kaza durumunda verilen doktor raporu. Bu rapor tek hekim tarafından 10 güne kadar veriliyor. Kısa süre oluşan hastalık veya kaza durumunda okul veya iş hayatına kısa süreli ara vererek dinlenme ihtiyacında verilir.
  • Uzun süreli hastalık veya yaralanmalarda verilen heyet raporu. Bu rapor da kişinin uzun süre sürecek olan hastalıklarında veya yaralanmalarda verilmesi gereken bir rapor türüdür. Bu raporu almak için tek hekimden ziyade en az 3 uzman doktorun imzalı görüşüne ihtiyaç duyuluyor.
  • İş başvurusunda veya bazı özel okulların istediği heyet raporu bulunuyor. Bu heyet raporları almak için tam teşekküllü hastaneler tercih edilmelidir. Hastaneden veya internetten çıkarılan belge hastanede bulunan tüm uzman doktorlara tek tek imzalatılır. İmzalamadan önce küçük bir tedaviden de geçirerek hastalığın olmadığından emin olan uzman hekim belgede kendi için ayrılan alanı imzalayarak kendi branşında hastalığı olmadığını belgeler. Bu şekilde tüm uzman hekimler tarafından muayene edilen kişi hepsinin imzasını toplayarak raporu alabilir.
  • Özürlü raporu almak içinde işe girişteki prosedür takip edilir. Bu tür raporların alınması için heyetin toplandığı gün tercih edilmelidir. Heyet haftada bir gün toplanır ve o hafta içerisinde talep edilen raporlar için muayene ve fikir alışverişi yaparak sonuca bağlarlar.
  • Çocukların terapi alması için yine tam teşekküllü hastanelerden heyet raporu alınmalıdır. Bu rapor yine çocuğun hastalığına göre tüm doktorların muayene sonuçlarına göre alınıyor.
  • Ehliyet almak için alınacak heyet raporuna ihtiyaç bulunmaktadır.
  • Ağır işlerde çalışmak için alınan heyet raporu
  • Akli sağlığı yerinde heyet raporu
  • Askerlikten muaf olmak için alınan raporlar

Bu raporların alınması için bir çok prosedür bulunuyor.

Heyet Raporu Nasıl Alınır?

Heyet raporu tam teşekküllü hastanelerde tüm uzman hekimler tarafından muayene edilerek alınır. Bu rapor ortalama 10 gün içerisinde alınır. Rapor için harç parası yatırıldıktan sonra alınan evrakların doldurulması ile başlayan süreç heyet raporu olduğu gün heyet toplantısından sonra son bulur. Bu süreç bazen kısa da sürebilir.

Özel Hastane Raporu Geçerli Mi?

özel hastane raporu geçerli mi

Bu konu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Alınacak raporların devlet hastanesi veya özel hastaneden alınması arasında herhangi bir fark yoktur. Dolayısıyla özel hastaneden alınan raporlar da geçerlidir. Aralarındaki tek fark fiyat farkıdır. Devlet hastanelerinden alacağınız rapor, özel hastaneye göre daha düşük tutarda olacaktır.

Heyet Raporunda Hangi Doktorların İmzası Olur?

Heyet raporu alımında çeşitli alanlarda uzman olan doktorlar tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Bunlar:

  • Göz hastalıkları uzmanı
  • İç hastalıkları uzmanı
  • Nöroloji uzmanı
  • Ortopedi uzmanı
  • KBB uzmanı

Heyet raporu almak için bu uzmanlar tarafından alınacak raporun çeşidine göre muayene edilmelidir. Bu muayenelerde işitme testi, akciğer grafiği, EKG ve solunum testleri yanında kan ve idrar tahlilleri yapılarak rapor verilir.

​​​Heyet Raporu Kimlere Verilir?

Heyet raporu işe ilk girecek olan kişilere, ehliyet alacak olan kişilere ve ağır işlerde çalışacak olan kişilere kendi istekleri ile sağlıklı olduklarını ispatlamak için verilir. Özürlü ve sakat raporu ve terapi görmeleri için çocuklara verilen rapor ise kişi veya yakınları tarafından hastalık veya özür durumlarını ispatlamak için talep edilir. Akıl sağlığı yerinde raporu ise genel olarak hukuki mahkemeler tarafından talep edilen zorunlu bir rapordur. Bu rapor türü diğerlerine göre çok daha acil bir şekilde verilmelidir.

İşe Girerken Alınan Raporun Önemi

İşe girerken alınan heyet raporunun asıl amacı belli bir hastalığının olmadığını ispatlamaktır. Devlet kurumları ve çoğu özel sektör işletmeleri tarafından istenen bu rapor çalışacağı işe göre uygun personel olduğunun ispatı için gereklidir. Bu raporda en çok göz ve kulak raporuna dikkat ediliyor. Çünkü genelde sorun olan ve ileriye yönelik olarak olabilecek sorunlarda göz ve kulak sorunları ön plana çıkıyor.

Özürlü Raporunun Alınma Nedenleri

Doğuştan veya sonradan özürlü olan kişiler için heyet raporu çıkarılıyor. Tam teşekküllü hastanelerden alınan bu raporda yine tüm uzman hekimlerin muayene etmesi gerekiyor. Uzman hekimler muayene sonunda özür ve sakat durumunu yüzde olarak belgeliyor. Tüm uzman doktorlar yüzde verdikten sonra genel yüzde oluşuyor ve heyette de imzalanarak hastanın özür veya sakatlık yüzdesi ortaya çıkıyor. Bu rapor bakım parası almak için en az yüzde 90 olmak zorundadır. Yani yüzde 90 ve üzeri raporlu olan hasta veya özürlüler için bakım ücreti bulunmaktadır.

Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışmak İçin Alınan Heyet Raporu

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışmak her kişi ve her vücut için uygun değildir. Bunun için ağır işlerde çalışmak için tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınmalıdır. Bu rapor diğerleri gibi 5 uzman hekim tarafından muayene edilerek verilir. Fakat bu muayenede diğerlerinden farklı olarak uzman doktorlar ağır işlerde çalışabilecek kişilere farklı farklı test ve tahliller yaparak dayanıklılığını ölçerler.

Ağır işlerden ziyade farklı kimyasallar içinde veya farklı özellikler ile yapılacak işlerde de bu heyet raporu talep edilir. Örneğin boya işinde, kalorifer yakma işinde veya kimyasal madde kullanan fabrikalarda bu tür cisimlerden etkilenme sürelerine göre heyet raporu isterler. Bu işlerde heyet raporunun yanında personel rutin olarak her ay sağlık kontrolüne de gönderilir.

Ehliyet Almak İçin Alınan Heyet Raporu

Ehliyet almak için de heyet raporu alınmalıdır. Çünkü araba sürmek için sağlık sorunlarının olmaması gerekiyor. En önemlisi gözlerin çok iyi görmesidir. Gözlerin iyi görmemesi veya erkenden gözlerde yorulma olması durumunda sağlıklı bir sürüş olmayacaktır. Yine kulakların iyi duymadığı durumunda da kaza ihtimali artacaktır.

Bunlar gibi bütün riskleri göz önünde bulundurarak doktorlar ehliyet alımları için yeterli olup olmadıklarını gösteren bir heyet raporu hazırlarlar. Bu heyet raporu alınacak ehliyet sınıfına göre değişiyor. Yapılacak muayenelere ehliyet sınıfının özel durumuna göre farklı muayeneler de eklenebilir.

Akıl Sağlığı Yerinde Raporunun Alınma Aşamaları

Miras davalarında daha çok karşımıza çıkan bu durumda kişinin akıl sağlığı araştırılarak normal bir şekilde çalışıp çalışmadığı tespit edilir. Miras davalarının dışında cinayet, adam yaralama ve kaza durumlarında da sıklıkla karşılaştığımız durumlarda mahkemeye çıkmadan önce tam teşekküllü hastaneden alınan akli dengesi yerinde raporu ile hakim karşısına çıkarılır. Bu rapor diğerlerinden farklı olarak kişinin isteğinden bağımsız olarak yargı kararı ile istenilen bir rapor çeşididir.

​​​​​Askerlikten Muaf Olmak İçin Alınan Heyet Raporu

Bu rapor askerliğe elverişli değildir raporudur. Genellikle kilodan dolayı verilen bu rapor verilmesi için tüm tetkikler yapılır. Kalpten beyin cerrahine kadar tüm uzmanların incelemesiyle verilen rapor askeri hastaneden alınmıyor ise bir askeri hastaneye onaylatılması gerekiyor. Başka hastaneden alınabilecek raporların doğruluğu için askeri hastane yeniden muayene edebilir. Bu durumda kişi raporu sunarken kendisinin müracaat etmesi gerekiyor.

İşe Girişte ve Özürlü Raporunda Alınan Raporların Ücretleri

Tam teşekküllü özel veya devlet hastanelerden alınan bu heyet raporlarının alınabilmesi için hastane veznesine dosya masrafı adında bir ücret ödenmelidir. Bu ücret ödendikten sonra dosya hazırlanarak verilir. Bu dosyada bulunan belgeleri doldurarak rapor almada ilk adımlar atılmış olur. Bu ücretler genel olarak 200 ile 300 TL arasında değişebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu