Kreş ve Anaokul Ücretleri 2022 Devlet ve Özel Güncel Başvuru Şartları

kreş ve anaokul ücretleri

Kreş ve anaokulu ücretleri, başvuru şartları, milli eğitime bağlı kreşler, devlet kreş yardımları gibi merak edilen pek çok bilgiye bu sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Devletin eğitim konusunda ilkokula başlama yaşındaki düzenlemesi ile eğitim sistemi 4+4 sistemine geçiş yaptı. Bu geçiş birçok insanda ilkokula başlama ile anaokulu ve kreşe başlama yaşında kafa karışıklığına sebep oldu. Çocuklarını bir sonraki sene okula başlatacağını düşünen aileler şoka uğradı. Çocuklarını da mecburen okula vermeleri gerektiğinden ebeveynler kreş ve anaokulu arayışlarına yöneldi. Eğer sizin de kafanız bu konularda karışıksa kreşler ve anaokulları hakkında detaylı bilgi verilecek olan bu yazıyı okumanız da fayda var.

Devlet Kreş Yardımından Faydalanabilmek İçin Neler Gerekir?

Devlet, kreş ve anaokulu konusunda zorunlu eğitime geçiş yaptığı için bunu karşılamayacak olan ailelere de yardımda bulunmaya başladı. Eskiden zorunlu olmayan okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi ile zor durumda kalan çocuklar ve ebeveynlere belli şartlara uydukları takdirde yardımda bulunulacağı belirtildi. Bu şartlara sahip olan çocuklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Devlet tarafından zorunlu olarak koruma altına alınmış çocuklar
  • Gazi ve şehit çocuğu olanlar
  • Cezaevinde annesi ile beraber kalmak zorunda olan çocuklar
  • Kadın konuk evlerinde yaşayan veya bu konuk evlerinden ayrılan kadınların çocukları
  • Anne ve babası vefat etmiş olan ihtiyaç sahibi çocuklar
  • Annesi ya da babası olmayan ve tek ebeveyni olan çocuklar
  • Kendisine bakmakla sorumlu olan ebeveyni engelli olan çocuklar
  • Ekonomik durum konusunda sıkıntı yaşayan ailelerin çocukları

Başvuru yapıldığı takdirde bu çocuklara kreş yardımı verilecektir. Devlet kurumları, ihtiyacı olan ailelere ve çocuklara bu imkânı sağlayacağını dile getirmişti.

Kreş Yardımı için Yapılan Başvuru Süreci Nasıl İşler?

Şartları karşılayan herkesin merak ettiği kreş yardımı süreci, özetlenerek şu şekilde sıralanabilir:

  • Devlet kreş yardımı için yapılacak olan başvurularda Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Müdürlüklere başvurulması gerekiyor.
  • Yapılan başvurular bir dilekçe ile verilecektir.
  • Kreş yardımı başvuruları, İl Müdürlüğü tarafından gözden geçirilir.
  • Bu başvuru değerlendirmeleri, il müdürlüğünde görev alan Sosyal Hizmetler Uzmanları tarafından yapılacaktır.
  • Uzmanlar Bakanlık tarafından sağlanan kontenjanlara göre talepleri değerlendirerek en çok ihtiyacı olan insanlara yardımda bulunulmasını sağlayacaktır.
  • Başvuru konusunda uygun olan ve kabul edilen çocuklardan herhangi bir ücret talep edilmeden, bu çocuklar bizzat devlet tarafından kreşlere ve ana okullarına yerleştirilecektir.

Herkesin sınırlı kontenjandan dolayı kabul edilemeyeceğini ancak ihtiyacı olan herkesin, ihtiyaç durumuna göre kabul edileceğini de söylemek gerekir.

Belediye Tarafından Sağlanan Ücretsiz Devlet Kreşleri

Halkın ücretsiz devlet kreşi olarak tanımladığı yerlerde 0-2 yaş aralığındaki çocuklara bakılıyor. Bu yerler gündüz bakım evi deniyor. 6 ay ile 2 yaşına kadar olan çocukların kayıtları ebeveynleri tarafından bu bakım evlerine yapılabilir. Bu ücretsiz bakım evleri, bizzat Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açılarak işletiliyor.

Bazı şehirlerde ücretsiz olan bakım evlerinin yanı sıra belediyeler devlet destekli olarak da kreşler açabilir. İl belediyelerinin açtığı bu kreşlere de aylık olarak ortalama 100 lira ile 250 lira arasında bir ücret ödenerek çocukların kayıtları ebeveynleri tarafından yapılabilir. Bu okullarda velinin sağladığı katkı ile eğitim ve öğretim imkânı veriliyor.

Devletin verdiği burslar ve sağladığı kreşler tamamen ücretsizdir. Velilerden alınması planlanan ücretler ise sadece okulun idaresi amacıyla alınır. Bu idare esnasında devlet tarafından karşılanmayan masrafların ödenmesi de amaçlanıyor.

Devletin 4 Yaş Anaokullarına Kaç Yaşındaki Çocuklar İçin Başvuru Yapılabilir?

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği bu konuda soruları olan insanlar için hazırlanmıştır. Ancak o uzun yönetmeliği okuyarak zaman kaybetmek istemiyorsanız yapmanız gereken şey, ay hesabı ile çocuğun yaşını öğrenmektir.

Çocuğunuzun yaşı kayıt yaptırmayı planladığınız sene eylül ayının sonu itibari ile hesaplanır. Bu yaş aralığı 57-68 ay arasıdır. Buna ekleme olarak eğer anaokulunda kontenjan kalmışsa 36-56 ayını tamamlayan çocuklar için de kayıt yaptırılabilir. Yani kontenjan olması dahilinde 36 aydan büyük olan bütün çocuklar için kreşlere kayıt yaptırmak mümkündür.

MEB’e Bizzat Bağlı Olan Okul Öncesi Kreşler Hangileridir?

İl Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan eğitim programı o ildeki bütün kreşlerde ve ana okullarında aynı şekilde uygulanıyor. Yani buradan da aslında bütün okullar MEB’e bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı şehirlerde ise özel kreş ve anaokullarına ekleme olarak devlet tarafından kurulmuş anaokulları ve kreşler de bulunuyor. Bu kreşlerin özel okullardan tek farkı ise aylık aidat olmaması ve parası olan veya olmayan herkesin çocuğu için kayıt yaptırabilmesidir.

Tam Gün ve Yarım Gün Eğitim Ne Demektir?

Bazı anaokullarında tam gün, bazılarında ise yarım gün eğitim veriliyor. Bunu çocuğunuzu kayıt yaptırdığınızda okul saatlerini öğrenerek zaten fark edeceksiniz. Ancak ihtiyaçlarınıza göre olan bir okula başvurmak istiyorsanız tam gün ve yarım gün eğitimin ne demek olduğunu öğrenmenizde fayda var.

  • Yarım gün temel eğitim veren anaokulları günün iki farklı bölümünde eğitim verir. Bu okulların saatleri sabah eğitiminde 8:00 ile 13:00 arasında, öğlen eğitiminde ise 13:00 ve 17:00 arasında olur.
  • Tam gün temel eğitim veren anaokullarının saatleri pazartesi ve salı günleri 08:30 ve 16:00 arasındadır. Çarşamba, perşembe, cuma günleri bu saatler değişerek dersler 08:30’da başlar ve dersler 15:15 gibi son bulur.

Bu bilgiler doğrultusunda ihtiyaçlarınıza uygun bir kreş seçimi yapabilirsiniz.

Devlet Anaokullarında ve Kreşlerinde Alınan Ücret Nedir?

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği fiyatlara göre 0-2 yaş için olan devlet anaokulu ve kreşlerinin fiyatlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öğrenci yemek yemeyecekse veya yemeğini evden getirecekse: 65 TL — 100 TL
  • Okul tam gün sürecekse ve öğrenci yemeğini okulda yiyecekse: 110 TL
  • 3-4 yaşında olan öğrenci kahvaltısını ve öğle yemeğini okulda yapacaksa: 250 TL
  • 5 yaşındaki öğrenci sabah kahvaltısını ve öğle yemeğini okulda yiyecekse: 190 TL

Bu ücretler okuldaki yemek ve temizlik ücretleri için alınıyor. Bu ücretleri her ay düzenli olarak ödemek zorundasınız.

Özel Kreşlerin ve Anaokullarının Ücretleri Nelerdir?

Bazı özel kreş ve anaokullarının yıllık ücretleri, KDV ve yemek dahilinde şu şekilde sıralanabilir:

  • Ata Koleji: 10.000 TL- 13.000 TL
  • İstek Okulları: 21.000 TL ve 36.000 TL
  • MEF Okulları: 22.000 TL ile 29.000 TL
  • Çevre Koleji: 19.000 TL ile 26.000 TL

Bu okullar tamamen özel olup bu okullar için devlet desteği talep edilemez.

Çalışan Anneye Kreş Parası Yardımı Yapılıyor Mu?

Devlet istihdam sağladığı annelerin işlerine devam edebilmeleri adına çocuklarını kreşlere yollamaları konusunda annelere yardım edebiliyor. Sigortalı olarak çalışan anneye çocuğunu devletin sunduğu kreşlere yollaması dahilinde 24 aylık olmak üzere maddi destek yapılabiliyor. Ayrıca gerektiği durumlarda bu annelere tek seferlik 650 TL’lik kırtasiye yardımı da yapılıyor.

Çalışan Ebeveynler SGK Kreş Yardımı Başvurusunu Nasıl Yapabilir?

Çalışan anneleri rahatlatmak için verilen bu kredi, aynı zamanda dul ebeveynlere ve geçim sıkıntısı yaşayan ebeveynlere de kredi yardımı verilebiliyor. Çocuk sahibi olan ebeveynlerin kreş yardımı alarak kafaları daha rahat bir şekilde işe gitmeleri ve daha verimli olmaları amaçlanmıştır. Geçerli yaş sınırlaması olarak ise 0-5 yaş belirlenmiştir. Sadece anneler değil, ihtiyaç sahibi olan babalar da e-Devlet sistemindeki Kurumsal Çocuk Bakımı sayfasına girerek başvuruda bulunabilirler.

Başvurunun Değerlendirmesinde Nelere Dikkat Ediliyor?

Değerlendirme Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmakla beraber sadece bu değerlendirme sonucunda aileye kreş parası verilip verilmeyeceğine karar veriliyor. Bu değerlendirmede dikkate alınan hususlar şu şekildedir:

  • Ailenin sosyal ve ekonomik durumu,
  • Eğer varsa diğer aile fertlerinin varlığı
  • Başvuran ailenin aylık kazancı ve kişi başına düşen gelir,
  • Annenin çalışma durumu.

Bu yeterlilikleri yerine getiriyorsanız başvurunuzun olumlu sonuçlanması çok yüksek bir ihtimaldir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu