Banka Kredisi Ödenmezse Ne Olur? Hapis Cezası Var Mı?

banka kredisi ödenmezse ne olur

Bankalardan çekilen ihtiyaç, konut, taşıt veya ipotekli krediler ödenmezse ne olur? Borçların ödenmemesi sonucunda yaşanacaklar ve hapis cezası var mı gibi merak ettikleriniz bu sayfamızda detaylarıyla yer alıyor.

İhtiyaç Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

İhtiyaç kredisinin kısa sürelerde aksatılıp ödenmediği zaman kredi notunuz düşer ve aylar boyunca bunun negatif etkisini görülür. Eğer 3 aylık süreyle ödenmezse yasal takibe girilip 5 yıl boyunca bankacılık işlemleri yapılamaz. Halen ödenmeyen borçlar neticesinde bankalarla icralık olabilirsiniz. Bunun için borçların aksatılmadan ödenmesi çok önemli bir konudur.

Konut Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Bankalardan aldığınız konut kredisi ve farklı kredi türlerinde düzenli ödeme yapmak zorundasınız. Gecikme durumunda nasıl bir sürecin karşınıza çıkacağını dilerseniz hep birlikte inceleyelim. Konut kredisi ödenmezse ne olur ve konut kredisi icra işlemleri ile alakalı sorulara detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız ve bu konu ile ilgili merak ettikleriniz de aşağıdaki gibidir.

İlk Olarak Borç Bildirimi Yapılır

Konut kredisi aylık taksit ödemesi geciktiği takdirde bankalar öncelikli olarak bildirimde bulunuyor. Sms ya da mail bildirimi ile birlikte son olarak telefonla aranıyorsunuz ve borcunuz hakkında bilgilendirme yapılıyor. Sizden bir söz istiyorlar ve hangi tarihte ödeme yapabileceğinize dair bilgi alıyorlar. Verdiğiniz söz kayıt altına alınıyor ve ilgili tarihe kadar ödeme yapmadığınızda bir kez daha aranıyor ve uyarılıyorsunuz.

Konut kredisi ödenmezse ne olur? Diye merak edenler için ikinci aşamada borcunuzun avukata devredilmesi süreci karşınıza çıkacaktır.

Borcun Avukata Devredilmesi

Verdiğiniz sözü tutmadığınız takdirde ve ilgili tarihte ödeme yapmadığınızda banka sizi bir kez daha arıyor ve borcunuzun avukata devredileceğini dile getiriyor. Bazı bankalar bunu arama yapmadan da gerçekleştirebiliyor, bu yüzden riske etmemek adına ödemelerinizi bir an önce yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Avukata devredilen borç artık mahkeme sürecine de sirayet edecektir ve banka ile ilişiğiniz bir nebze de olsa kesiliyor. Görüşmeler avukat ile yapılıyor ve bir uzlaşma planı hazırlanıyor. Diyelim ki bu plana da uymadınız ve gecikme devam ediyor?

Konutun Satışa Çıkartılması

İpotek altında tutulan konut artık size ait değil! Banka, herhangi bir şekilde ödeme alamadığı takdirde konutu satışa çıkartıyor. Konut kredisi ödenmezse ne olur sorusuna detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalıştık ve öyle ümit ediyoruz ki bu süreç ile karşı karşıya gelmezsiniz.

Ödemelerinizi düzenli yaptığınız takdirde bazı gecikme durumlarında bankalar inisiyatif kullanabiliyor. Gecikme durumunu alışkanlık haline getirdiğiniz takdirde bankalar da resmi süreci başlatma konusunda zaman kaybetmeyecektir. Mahkeme ve yasal süreç ile uğraşmamak adına sizler de temkinli davranmalı ve ödemelerinizi de yine düzenli bir şekilde yapmalısınız. Aksi takdirde sıkıntılı bir dönem karşınıza çıkacak ve ekonomik olarak da sizlere zarar verecektir.

İlginizi Çekebilir: Peşinatsız ev kredisi veren bankalar

Son olarak konut kredilerinde daha planlı ve daha esnek ödemeli krediler kullanılmalı ve son derece dengeli bir ödeme planı oluşturulmalıdır. Konut kredileri ödenmediği takdirde satın alacağınız ev banka tarafından alınacağı gibi aynı zamanda kefiller ve diğer teminatlar da riske girmiş olacaktır.

Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Kişiler taşıt kredisi çekip bu krediyi zamanında ödemedikleri durumda kredi kullanılarak satın alınan araç sıfır km ise aracın rehin alınması oluyor. Aracın rehin alınma işlemi tamamlandıktan sonra söz konusu sıfır km araç icra yöntemiyle satışa çıkarılarak aracın satılması sonrasında bankaya borcun ödenmesi sağlanıyor. Kişiler sıfır araçlar için taşıt kredisini kullanabildikleri gibi ikinci el araç almak içinde kredi çekiyorlar.

İkinci el araç için taşıt kredisi çekerek borçlarını ödemeyen olduğunda söz konusu araç rehin alınıyor. Aynı zamanda kredi verirken kişiden kefil istendiği için kredi çeken kişiye kefil olan kişi borçlu duruma düşüyor. Böylelikle kredi çeken kişinin ödemediği borcu kefilin ödemesi sağlanıyor.

Taşıt Kredileri Ödenmediğinde Sicile İşliyor

Kişiler bankalardan aldıkları taşıt kredilerini çeşitli sebeplerden dolayı ödemeyecek duruma düştüklerinde bu ödememe durumları ilk olarak sicillerine işliyor. Ödenmeyen krediler sicilin bozulmasını sağlarken ileri ki dönemde bankalarla yapılacak işlemler de tehlikeye giriyor. Sicil tehlikesi kişilerin almak istedikleri aracın sıfır ya da ikinci el olması fark etmeksizin kredisini ödemeyen herkes için geçerli oluyor. Araç almak için kredi çeken kişilerin kredi alırken belirlenen tarihte taksitlerini ödemesi gerekiyor.

Taksitlerde meydana gelen günlük ya da haftalık gibi aksamalar kredi çeken kişiye ödenecek faiz olarak yansıyor. Böylelikle kredi çeken kişiler daha fazla para ödemiş oluyorlar. Araç almak amacıyla taşıt kredisi kullanan kişiler arka arkaya 3 ay boyunca ödeme yapmadıklarında bankalar tarafından takibe alınıyorlar.

Ayrıca bankaların 3 ayı beklemeden verdikleri kredileri geri çekme imkanları bulunuyor. Bu imkanı bankalar eğer isterlerse taksitin ilk ödenmeme durumunda kullanabiliyorlar. Ancak ilk taksitte krediyi geri çeken bankalar nadir bulunuyor.

Araçların Rehin Alınması

Bankalardan araç satın almak amacıyla alınan taşıt kredileri belirli bir süre boyunca ödenmediği zaman bankalar yasal süreç başlatıyorlar. Bu sürecin devamında da icra yolu devreye giriyor. İcraya düşen kredi borçlarında kişilerin kredi kullanarak satın aldıkları araçları borçlu oldukları bankaya teslim etmeleri gerekiyor.

Teslim işlemi sonrası kredi yoluyla alınan araç açık artırmayla satılıyor. Aracın satışı tamamlandıktan sonra alıcının ödediği para İcra Müdürlüğü tarafından bankaya veriliyor. Kredi çeken şahsın borcunu ve ödeme yapmadığı için işlenen faiz tutarı olmak üzere toplam borcu tamamlıyorsa bankanın açtığı dava sonuçlanmış oluyor. Borç araçla karşılanmazsa bankalar kişinin malları ya da geliri üzerinden borcunu karşılamak amacıyla çalışmalar yürütüyor.

İpotekli Kredi Ödenmezse Ne Olur?

ipotekli kredi ödenmezse ne olur

Yüksek meblağda kredi alanlar bu işlemi genel itibariyle mal varlıklarını ipotek ettirerek gerçekleştiriyor. İpotekli kredi alanlar için mevcut olan kredinin ödenmemesi durumunda yaşanabilecek durumlar belirli sıralamaya göre işlemektedir. Bu sıralama genellikle şu şekildedir;

  1. Banka uyarısı. İpotekli olarak alınan kredi ödenmediğinde ilk olarak banka tarafından uyarı gerçekleşir. Yapılan uyarıda kredi borcunun en kısa süre içerisinde ödenmesi istenir.
  2. Banka girişimi. Banka uyarısı dikkate alınır ve borç ödenirse borca ek olarak faiz uygulanır. Eğer uyarıya rağmen tekrar ödenmezse bankalar maksimum ödeme süresine kadar zaman tanır. Bu noktadan sonra borcun ödenmemesi halinde avukatlık duruma gelebilmek söz konusu hale gelir.
  3. Avukat işlemleri. Bankaların belirlediği süreye kadar ipotekli kredisini ödemeyen kredi müşterileri 3 ila 5 aylık süre arasında avukatlık durumda olurlar. Avukatlık bürosu, bankayla anlaşmalı olduğunuz sözleşmeye göre işlem yapar. Aynı zamanda bu aşamada bankalar tarafından kara listeye alınma durumu da söz konusu olur. Avukat işlemleri süresi boyunca muhatap tamamen avukatlık bürosudur. Borç ödemeye yönelik olarak taksitlendirme seçeneği genellikle ipotekli kredilerde ön planda değildir. Bankanın alabileceği ipotek nedeniyle öncelikli tercih bu durumda ipotek olarak görülebilmektedir.
  4. İpotek teminatının satılması. Borcun hala ödenmesi durumunda ipotek olarak bankaya gösterilen teminat satışa çıkartılır. Avukatlık işlemlerinin ardından son aşama olarak görülür ve banka kredi borcu yerine ipotek teminatını alır. Çektiğiniz kredi türüne göre aşağıdaki konulardan daha detaylı anlatımları inceleyebilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?

Banka kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? kredi borcundan hapse girilir mi merak ettiğiniz tüm detaylar yazımızda yer alıyor. Kredi kullanımı her geçen gün daha fazla oranda kullanılır hale gelirken bir takım riskleri de beraberinde getirir. Elinizde olmayan parayı bankadan finansman olarak almak ve bunun karşılığında vadesine göre faiz ödemek kredi borcu olarak yorumlanır. Kredi borcunuzun aylık olarak belirlenen tarihte ödenmesi gerekir. Aksi olması durumunda ise kredi borcunuzun takibe alınması gibi bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kredi borcunuz dolayısıyla yaptırımların uygulanması ileriye dönük sonuçları da beraberinde getirir. Bunun için en başından ödeme gücünüze göre kredi almanız önerilir.

Kredi Ödenmezse Ne Olur?

Kredi ödemelerinizde bir sorun olması halinde bankanız ilk olarak sizinle iletişime geçer. Yeniden düzenleme yapılması istenir. Ardından yine devam eden sorunlar olması kredinizin takibe alınması yani işlem başlatılması evresine girilmesine neden olur. Krediniz için haciz işlemleri başlatılması da son evre olur. Krediye konu olan bir malın olması halinde bu malın satışı yapılarak krediniz kapatılır. Aksi durumda üzerinize olan mal varlıklarına haciz gelmesi söz konusu olur. Bunun için kredilerinizin zamanında ödenmesi önemlidir.

90 Gün Ödenememiş Kredi Borcu

Ödenemeyen kredi borçları için ilk 90 gün boyunca idari süreç başlatılamaz. Banka sizi arayıp ödemeniz konusunda baskı yapacaktır. Borcun ödenmemesi durumunda başınıza gelecek icra olayından, hukuk sürecinden, bu konu hakkındaki yaptırımlardan bahsedecektir. İlk 90 gün boyunca bu telefon görüşmelerini dikkate almanız gerekmez. Banka alacaklı taraf ve doğal olarak alacağını tahsil etmek istiyor. Her ne kadar ödemeniz konusunda baskıcı olsa da ilk 90 gün boyunca sizin ödeme yapmanızı bekleyecektir. 90 günü aşan borçlarınız için ise size yeni bir ödeme planı sunarak borç yapılandırmayı önerir. Eğer size sunulan öneri ödeyemeyeceğiniz bir plan içeriyorsa asla kabul etmemenizi öneririz. İlk aşama da borcunuzu ödeyemez durumunda iken bu yeni yapılandırmayı kabul edip ödemediğiniz de ise karşılıklı oluşturulan yeni sözleşmeyi ihlal eden pozisyonuna düşersiniz.

Bankanın Sunduğu Borç Yapılandırmayı Kabul Etmezsem Ne Olur?

Bankanın size sunduğu borç yapılandırmayı kabul etmezseniz yine banka tarafından size yeni bir yapılandırma önerisi sunabilir. Bu ikinci sunulan yapılandırma şeklinin de size uygun olmadığını ve borcunuzu bu şekilde de ödeyemeyeceğinizi varsayalım. O zaman banka ile aranızda hiçbir uzlaşma gerçekleşemediğinden dolayı aranızda bir hukuki süreç başlar.

Banka Borcundan Dolayı Yasal Takip Başlarsa Ne Olur?

Yasal takip sürecine geldiyseniz eğer hemen endişelenmenize gerek yok. Başınıza gelebilecek olaylar şunlardır. Bankanın avukatı sizinle telefon ve adrese gönderilen zarflar ile sürekli iletişime geçme çabası içerisinde olacaktır. O da kendi işini takip etmek ile yükümlü, ekmeğini buradan kazanıyor sonuçta. Evinize haciz memuru gelebilir ve banka hesaplarınıza da el konulabilir. Bu durumda sizin yapmanız gereken mal beyanında bulunmaktır.

Hapis Cezası Var Mı?

Yeni yapılan düzenlemeler ışığında kredi borcunuzun ödenmemesi hapis durumu ile karşı karşıya kalmanıza neden olmaz. Eski düzenlemede kredi borcunuza karşılık hapis cezası almanız söz konusu olurken artık böyle bir durum söz konusu olmaz. Bunun yerine daha çok haciz işlemlerine yer verilir. Dolayısıyla kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı sorusuna hayır diyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu