Kredi Notu Kaç Olmalı 2022 (Findeks – KKB)
Kredi çekebilmek için findeks kredi notu kaç olmalı, hangi kredi notu iyidir, kredi çekmek için kaç puan gerekir gibi sorularınızın ve daha fazlasının cevapları bu yazımızda. Merak edilen sorulara geçmeden önce kredi notu hakkında biraz bilgi vermek istiyoruz.
Kredi Notu Nedir?
Kredi notu, en makul tanımla bir kişinin finansal geçmişini ifade eder. Önceki senelerde yapılan kredi veya kredi kartı ödemeleri, fatura ödemeleri, banka borcundan dolayı yaşanan yasal takip işlemleri KKB kayıtlarında belli bir formüle göre hesaplanarak kredi notunu meydana getirir. Bankalar kredi almak isteyen kişilere kredi vermeden önce çeşitli araştırmalar yapar. Bu araştırmalar arasında kredi notu önemli bir kıstastır çünkü kişinin finansal hayatı hakkında çok fazla şey söyler. Başvuru sahibinin kredi notu yeterli düzeydeyse kredi alması da oldukça kolaydır.
Kredi Notu Aralıkları
- 1-699 En riskli
- 700-1099 Orta riskli
- 1100-1499 Az riskli
- 1500-1699 İyi
- 1700-1900 Çok İyi
Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?
Kredi notu birçok filtreden geçerek ortaya çıkar ve 1-1900 puan aralığında ifade edilir. Buna göre en yüksek kredi notu 1900, en düşük kredi notu 1‘dir. Kredi puanı 1900 seviyelerine ne kadar yaklaşırsa kredi alma ihtimali o kadar yüksektir.
Kredi notum kaç olursa kredi çekebilirim diye merak ediyorsanız 1500 ve üzeri puan sahipleri oldukça rahat bir şekilde kredi çekebilirler. Bu seviyelerde bankalar müşterilerine çok kolay bir şekilde kredi kullandırabiliyor. Ayrıca az riskli olarak gösterilen 1100-1499 puan aralığında olanların da ek teminatlar ve gelire bağlı olarak kredi kullanma şansları bulunuyor. Ancak 0-1099 puan aralığında olanların kredi alma şansları çok düşüktür. En riskli ve orta riskli gruptakiler kredi çekebilmek için kredi notunu yükseltmeleri gerekir.
Kredi notu sıfır olanlar daha önce hiç bankalarla çalışmamış kişilerdir ve henüz kredi notları oluşmadığı için sıfır gözükmektedir. Sıfır kredi puanı olan birinin kredi kullanabilme şansı yoktur. Dolayısıyla önce kredi notu oluşturmak için harekete geçilmesi gerekiyor. Yazımızın devamında bu kategoride olanlar için de çok ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
Kredi Notu Dışında Değerlendirilen Diğer Faktörler
Kredi notu, kredi kullanabilmek için önemli bir etkendir ancak bazı durumlarda tek başına yeterli değildir. Bazen kredi notu yüksek bir kişi banka tarafından kredi verilmeye uygun görülmeyebilir. Tam tersi olarak düşük kredi notuna sahip bir kişi bankanın şartlarına uyum sağlayarak kredi kullanabilir. Peki kredi notu dışında değerlendirilen diğer faktörler neler şimdi bunları inceleyelim.
Gelir Düzeyi ve Borç İlişkisi
Bankaların kredi notu dışında incelediği bir diğer önemli konu gelir düzeyidir. Gelir seviyesi iyi ve istikrarlı olan birinin borçlarını ödeyebileceği sonucu ortaya çıkar. Bankalardan çekebileceğiniz kredi tutarının aylık taksiti, en fazla gelirinizin yarısı kadar olabilir. Örnek verecek olursak 2.800 TL geliri olan birinin kredi taksit tutarı en fazla 1.400 TL olabilir. Bu örneğe göre kişinin 1.400 TL seviyesine yaklaşan banka borçları varsa kredi çıkma ihtimali düşük olacaktır.
Mesleki Durum
Mesleğiniz, çalıştığınız yer veya çalışma şekliniz de kredi kullanma aşamasında önemlidir. Örneğin devlet memurları ile özel sektör çalışanlarına bankaların bakış açısı farklıdır. Memurların daha garanti işlerinin olması ve maaşlarının düzenli olması kredi alma sürecinde olumlu bir detay olarak değerlendirilir. Özel sektör çalışanlarının ise çalıştıkları yer ve maaş seviyesi dikkate alınarak değerlendirme yapılır.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi notunu yükselten asıl husus kullanılan bankacılık ürünlerinin sayısı ve yaşıdır. Bir kişinin kredi notunu yükseltebilmesi için ürün sayısının fazla olması ve ürünlerinin eski olması gereklidir. Kullandığınız kredi kartları, kredili mevduat hesapları ve krediler bu ürünlere örnektir. Bunların kullanım sayısı herkesin finansal durumuna göre olmalıdır ancak ürün yaşı kesinlikle çok önemli bir kriterdir.
Kredi Kartı Kullanımı
Kredi notu yükseltmenin en hızlı yolu olan kredi kartı kullanımını ilk sıraya yazdık. Düzenli olarak kredi kartı kullanmak ve ödemeleri gününde yapmak kredi notunuzu yükseltir. Bu öneriyi her yerde duyabilirsiniz, ancak kullanımı nasıl olmalı? Burada dikkat edeceğiniz iki husus şu şekilde:
- Kredi kartı limitinin en az %10’u boş kalmalıdır. Limitleri sonuna kadar kullanmak kredi notunuzu düşürür. Kredi notunuzu yükseltmek isterken düşmesine sebep olmak istemezsiniz. Bu yüzden her ay kredi kartı limitinizde en az %10’luk boş bir bakiye bırakmalısınız. Örneğin kredi kartı limitiniz 1.000 TL, bunun 900 liraya kadar olan kısmını kullanabilir ancak en az 100 lirasına dokunmamanız gereklidir.
- Kredi kartının yaşı kredi notunu yükseltir. Kredi kartının yaşlanması demek, eskimesi veya olgunlaşması olarak da ifade edilebilir. Yeni bir kredi kartı almak kredi notunda düşüşe yol açar. Bu düşüşün etkileri 4 ay sonra azalır, 1 yıl sonra ise risk tamamen ortadan kalkar. Tam bu noktadan sonra yaş almaya başlayan kredi kartı, kredi notunuzu yükseltecektir. Kredi kartı yaşının artması kredi notu üzerinde sürekli pozitif bir etki yaratır.
Market, giyim, akaryakıt her ne olursa olsun harcamalarınızı kredi kartıyla yapmaya çalışın ancak söylediğimiz gibi limitlere dikkat edin. Yapılan bu işlemler bankalara düzenli bir kredi kartı kullanıcı olduğunuz mesajını verecektir. Eğer kredi kartı alamıyorsanız şansınızı düşük limitli veya bloke teminatlı kartlardan yana deneyebilirsiniz. Düzenli kullanım sonucunda kredi notunuz zamanla artış gösterecektir. Kredi kartı seçiminde kararsızsanız en iyi kredi kartları sayfamızdan fazlaca seçeneği inceleyebilirsiniz.
Kredili Mevduat Hesabı Kullanımı
Bankaların ek hesap veya eksi hesap olarak adlandırdığı kredili mevduat hesaplarını düzenli kullanmak kredi notunuzu yükseltir. Kredili mevduat hesabında aynı kredi kartı gibi kullanabileceğiniz bir limit vardır. Bu üründe de kredi kartı kullanımı konusunda verdiğimiz önerilerin tamamı geçerlidir. Yeni kredili mevduat hesabı açılışları, limit kullanımı ve ürün yaşı burada da dikkat edeceğiniz konulardır.
Kredi Kullanım Yoğunluğu
İyi bir şekilde kapatılmış eski kredilerin, kredi notu üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Son 5 yıl içinde sorunsuz kapatılmış krediler, kredi notunu yükseltir. Burada önemli nokta şudur, kredi çekildiği anda kredi notu düşer ancak aksamadan yapılan ödemeler neticesinde bitmiş bir kredi kişinin kredi notu yükseltecektir. Dolayısıyla küçük meblağlarda da olsa kredi çekip borcunu ödeyip bitiren birinin, hiç kredi çekmemiş birine göre şansı daha fazla olacaktır.
Ödeme Performansı
Ödemelerden kastedilen aslında mevcut bir krediniz varsa taksitlerini, kredi kartınız veya kredili mevduat hesabınız bulunuyorsa dönem borcunu zamanında ödemektir. KKB’nin verilerine göre kredi notunun %35’lik dilimini kredili ürün ödeme alışkanlıkları oluşturuyor. Bir banka müşterisi borcunu;
- 1 gün aksatırsa 30 gün,
- 1 dönem aksatırsa 6 ay,
- 2 dönem aksatırsa 1.5 yıl,
- 3 dönem aksatırsa 3 yıl,
- Takip yaşarsa 5 yıl kredi notunda düşüş meydana gelir.
Bu düşüşün etkileri belirtilen süreler sonunda biter ve kredi notu eski seviyesine gelir. Bu demek oluyor ki ödemelerinizi kesinlikle aksatmadan ve son ödeme günü geçmeden yapmalısınız. Kötü ödeme performansı bankalarla ilişkilerinizi olumsuz etkiler.
Mevcut Borçlar
Tüm banka borçları kredi notu üzerinde bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla kişinin borçlarını düzenli ve zamanında ödemesi çok önemli bir konudur. Eğer hazırda gecikmiş bir borcunuz varsa onu ödeyin. Biriken borçlar kredi notunun yükselmesine engel olacaktır. Borçları ödemekte güçlük çekiyorsanız kredi kartı limitinizi düşürebilir veya borç kapatma kredisi ile birlikte tüm borçları tek bir yerde toplayıp daha kolay ödeme yapabilirsiniz.
Toplamda beş madde saydık ancak lafın sonu mutlaka ödemelere ve bankalarla iyi ilişkiler kurmaya geliyor. Kredi notunuzu arttırmak için her türlü banka ürünlerini düzenli kullanın ve bu ürünlerin yaş almalarını sağlayın. Kredi notunuzun düşmemesi içinse gereksiz yeni ürün açılışlarına, ödemelerinizi aksatmamaya ve limitlerinizin tamamını doldurmamaya çok dikkat edin. Olayın özü tamamen budur.
Kredi Notunu Etkileyen Faktörler
Findeks kredi notu hesaplaması birden fazla faktörün hesaba katılmasıyla yapılıyor. Bu faktörler ve açıklamaları ise şu şekilde:
- Kredili ürün ödeme alışkanları kredi notunun %35’ini oluşturur. Kredi veya kredi kartı borçlarını zamanında ödemek kredi notunu olumlu yönde etkilerken, borçların son tarihinin geçirilmesi kredi notunu olumsuz yönde etkiliyor.
- Mevcut hesap ve borç durumu kredi notunun %35’ini oluşturur. Aktif kredili ürünlerin limitleri ve mevcut borç bakiyesine ek olarak son 5 yıl içinde kapatılmış kredili ürünlerin zamanında mı yoksa gecikmeli olarak mı ödendiği dikkate alınıyor.
- Yeni kredili ürün açılışları kredi notunun %11’ini oluşturur. Burada doğru bilinen bir yanlışı düzeltelim, kredi başvurusunda bulunmanız kredi notunuzu etkilemez. Kredi başvurusu olumlu sonuçlanırsa ve krediyi kullanmaya başlarsanız yeni bir kredi riski oluşturduğu için kredi notunda düşüşe yol açabilir.
- Kredi kullanım yoğunluğu kredi notunun %10’unu oluşturur. Kredi kullanan ve düzenli ödeme geçmişine sahip olan bir kişinin findeks kredi notu, hiç kredi kullanmayan ya da daha az kredi kullanan birinin kredi notuna göre daha yüksek olabilir.
- Diğer unsurlar olarak adlandırılan bankaların farklı inceleme kriterleri de kredi notunun %9’unu oluşturur.
Kredi Notu Hangi Aralıklarla Güncellenir?
Kişinin kredi notunu etkileyen bilgilerin çoğunluğu günlük olacak şekilde güncellenmektedir. Ancak bazı bilgiler aylık güncellenir. Bankaların bildirdiği bilgilerin kredi notu raporuna tesir etmesi ise yaklaşık 2 günü bulabilir. Dolayısıyla geciken bir borç kredi notunu aynı gün içinde değiştirmez. Kredi notunuzdaki değişiklikleri görmeniz için raporunuzu aylık olarak takip etmenizi öneririz.