Kredi Kaç Günde Çıkar 2022 (İhtiyaç, Konut, Taşıt)

kredi kaç günde çıkar

Bankalardan aldığımız kredilerle ihtiyacımıza yönelik planları halledebilme fırsatı buluyoruz. Peki, ihtiyaç, konut, veya taşıt kredisi kaç günde çıkar bu soruların cevaplarını sayfamızdan aktarmaya çalışacağız.

İhtiyaç Kredisi Kaç Günde Çıkar?

İhtiyaç kredisi bankalar tarafından çok hızlı değerlendirilip müşteriye dönüş yapılan bir kredi türüdür. Bu doğrultuda ihtiyaç kredisi başvuruları 5 dakika veya 1 saat içinde cevaplanıyor. Müşteri ya da banka tarafından kaynaklanan bir sorun olması durumunda süreç 2 güne kadar uzayabiliyor.

İhtiyaç Kredisinde Süreci Uzatan veya Kısaltan Etmenler

Kredi başvurusunda bulunan kişinin kredi notu, banka sicili, gelirini belgeleyebiliyor olması, yanlış beyan vermemesi, istenen kredi miktarı, bankada mevduatı olup olmaması, başvuru yapılan bankanın müşterisi olup olmaması gibi etmenler başvuru sürecinizi doğrudan etkiler. Saydığımız faktörler olumlu yöndeyse başvurunuz anında sonuçlanır. Eğer olumsuz yönde seyrediyorsa kredi çıkma süreci haliyle uzar.

Banka Şubesinden Yapılan Başvurular Kaç Gün Sürer?

Artık kredi başvurularını yapabileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor. İnternet üzerinden yapılan başvurular bu dönemde revaçta olmasına rağmen ilk defa kredi alıyorsanız mutlaka banka şubesine uğramanız gerekiyor. Çünkü gerekli belgelerin bankaya iletilmesi ve sürecin tamamlaması gerekiyor. Eğer belgeleriniz bankada hazırsa başvurularınız hızlıca sonuca kavuşur.

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Size en uygun konut kredisi araştırmasını yaptıktan sonra bankaya yaptığınız konut kredisi başvurusu genellikle 3 gün içinde cevaplanmaktadır. Bu noktada başvuru yapıldıktan sonra 3 aşamadan oluşan bir süreç sizi bekleyecektir.

konut kredisi kaç günde çıkar

Konut Kredisi Ön Onay Şartları

Konut kredisi kullanabilmek için öncelikle ön onay aşamasından geçilmelidir. Tüm bankaların kredi ön onayı adı altında aradığı belirli şartlar bulunuyor. Bu şartlar:

  • Risk durumu
  • Geçmiş ödeme durumu
  • Geri ödeme gücü
  • Geri ödemede yaşanacak bir sorunda teminat yeterliliği
  • Gelir durumu

Konut Kredisi Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar?

Ön onay aşaması olumlu olarak değerlendirilen müşteriler için eksper aşaması başlar. Bu noktada bankaların anlaşmalı olduğu lisanslı eksperler konutla alakalı incelemelerini yapacaktır. Konut kredisinde eksper nelere bakar diye merak ediyorsanız, gayrimenkulün konumu, bina yaşı, ulaşım, imar, fiziki alt yapı ve konutun üzerinde ipotek olup olmaması gibi konularda değerlendirmeler yapar. Tüm bu değerlendirmelerin sonucu olan ekspertiz raporu 3-4 gün sonunda çıkar ve bankaya teslim edilir.

Eksper raporuna göre müşterinin konut kredisi kullanmasında herhangi bir sakınca olmadığı belirtilirse kredi onay sürecine girilir. Burada banka ile müşterisi arasında gerekli sözleşmeler imzalanır ve ipotek süreci başlar.

Konut Kredisinde Tapu İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Konut kredisi başvurusunun üçüncü ve son aşamasında ise söz konusu gayrimenkulün sahibi tapu müdürlüklerine başvurur. Ödeme yapıldıktan sonra aynı gün ya da bir sonraki güne randevu alınarak satış işlemi tamamlanmış olur.

Konut Ekspertiz Raporu Geçerlilik Süresi

Konut kredisi ekspertiz raporunun geçerlilik süresi hakkında yasalarımızda net bir bilgi yer almamaktadır. Ancak pratikte 6-12 ay geçerliliği olan bir rapordur. Bankaların çalışma prensiplerine bağlı olarak kısa süre önce yapılan bir eksper raporunu bazı bankalar kabul edebilir ancak yeniden yapılmasını da talep edebilirler. Bu konu tamamen bankanın inisiyatifinde olan bir durumdur.

Taşıt Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Taşıt kredisi en hızlı 1 saat, en uzun 3 gün içinde çıkar. Bu kredi türünde dikkat edilecek noktalar ise, bankaya bildirilen bilgiler ve araç için istenen belgelerdir. Bunlar sürecin uzaması veya kısalmasını doğrudan etkileyebilmektedir.

taşıt kredisi kaç günde çıkar

Taşıt Kredisi Sonuçlanma Süresini Neler Etkiler?

Taşıt kredilerinde süreci hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Başvuru yapılan bankaya verilecek gelir belgesi, sıfır araç için fatura, ikinci el araçlarda içinse ruhsat gibi evrakların tam bir şekilde beyan edilmesi gereklidir.

Tüm bunlara ek olarak genel kredi değerlendirme faktörlerinden olan kredi notunun yeterli seviyede olması gereklidir. Alınacak aracın tipi, modeli, markası, binek veya ticari olması da değerlendirme sürecini etkiler. Kredisi çıkan kişi parasını almak için bankaya davet edilirken, kredi çıkmayan kişi de gerekli evraklarını geri alması için davet edilir.

Taşıt Kredisinde Araç Kaskosu ve Sigortası Konusu

Bankalardan kredi çıkan müşterilerine gerekli görmeleri durumunda kasko ve sigorta yapmalarını isteyebilir. Bu tamamen zorunlu bir durum değildir ancak bankadan bankaya değişebilen politikalardır. Banka bu şekilde çalışıyorsa kasko ve sigorta zorunluluk haline gelebilir.

Taşıt Kredilerinde İpotek Süreci

Taşıt kredisi başvurunuzun tüm aşamaları tamamlandığını varsayalım, burada karşınıza çıkacak bir diğer hususta aracın ipotek edilmesi olacaktır. Bankalar tarafından taşıt kredisinde olmazsa olmaz şartlardan biri olan aracın rehin alınması müşterinin ödemeyi gerçekleştirmemesi durumunda işleme sokulmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu