Garanti Bankası Kimin? Kime Ait?

Türkiye’de en çok müşteri portföyü olan ve en güvenilir bankalardan biri olmayı başarmış Garanti bankası sürekli yenilik ve gelişme içerisindedir. Garanti bankasının kuruluşu, kime ait olduğu ve sahibi çok merak edilen konulardan biridir. Gelin tüm merak edilenleri şimdi beraber inceleyelim.

Garanti Bankası Kimin? İşte Yeni Sahibi…

2005 yıllarında Doğuş grubu bir hamle yaparak Garanti bankasının hisselerinin bir kısmını General Electric’e satması ile ortaklık adımını atmıştır. 2011 yılında gelindiği noktada General Electric şirketi kriz nedeniyle birtakım süreçler sonucunda Garanti bankası hisselerini elden çıkarmaya karar vermiştir. Bu kararla gerekli süreçler başlatılarak hisselerini İspanyol BBVA şirketine devretme kararı almıştır. BBVA açılımı Banco Bilbao Vizcaya Argenteria S.A kuruluşudur.

2011’de, İspanyol bankacılık devi olan BBVA, bankanın yönetiminde Doğuş Grubu ile stratejik ortak konumuna geldi. BBVA’nın güçlü teknolojisi ve Garanti Bankası’nın iş modeli ile örtüşmesi sonucunda iki tarafa da olumlu katkı da bulunulmuş oldu. 2015 ve 2017 yıllarında alınan hisselerin yüzde 49,85’ini elinde bulunduran Banco Bilbao VizcayaAngentaria S.A. 10 Haziran 2019 tarihi itibari ile Garanti BBVA markasını kullanmaya başladı.

Garanti Bankası Kime Ait? (Ortaklık Yapısı)

Garanti Bankası Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankası olarak müşteri portföyü bakımından oldukça zengin bir bankadır. Garanti bankasının hisse dağılımı Türkiye’de olan İstanbul borsasında olan hisseleri halka açık bir şekilde dolaşım göstermekte. Bu hisselerin tamamı %49.93’tür. Halka açık hisseleri bulunan Garanti bankası ortakları hisseleri dağılım şekli aşağıdaki gibidir.

  • Banco Bilbao Vizcaya Argenteria S.A = %49. 85
  • Diğer ve Halka açık hisse = %50.15

Garanti Bankası Tarihçesi

Garanti bankası, anonim şirket olarak 1946 yılında Ankara’da 103 ortak ile beraber kuruldu. Kurucular, kârlı iş alanlarına yatırım yapmak isteyen tüccarlardan oluşmuştu. İlk kuruluş sermayesi iki buçuk milyon liradan oluşuyordu. Garanti bankası, ilk şubesini 1946 yılında yine kurulduğu Ankara’da, ikinci şubesini ise İstanbul’da hayata geçirdi. Şube sayısını 7 yılda 22 sayısına çıkardı.

Genel merkezini 1950 yılında İstanbul Sirkeci Yeni Postane Caddesindeki kendi binasına taşıdı. O yıllarda İstanbul’a taşınmış olan Garanti bankası, Koç ve Sabancı ailelerinin çoğunluk hisselerine hakim olduğu bir kuruluştu. 1970’li yılların sonunda bankanın önemli pay senetlerinin bir bölümü Sabancı ve Koç Grubu’nun elinde toplandı. 1980’li yıllarda hem Koç Grubu’nun hem de Sabancı Grubu’nun elindeki payları Doğus Grubu’na sattı. 1983 yılında da Garanti Bankası tamamen Doğuş Grubu bünyesine geçmiş oldu. Garanti Bankası’nın Doğuş Grubu’na geçmesiyle beraber, 1990 yılında ilk halka arz gerçekleşti.

Garanti Bankası Hangi Bankaları Satın Aldı?

Garanti Bankası, sürekli kendini geliştiren bir banka olmasının yanı sıra çeşitli ilklere de imza atan banka oldu. 1995 yılında “öğlen açık banka” uygulaması ile ilk olma gururunu yaşadı.

Satın aldığı banka veya bankalar ile şu şekildedir;

  • 1966 yılında Osmanlı Bankası
  • 2001 yılında Körfezbank

Bu yıllarda Körfezbank ve Osmanlı Bankası, Garanti Bankası bünyesinde birleşti.

Garanti BBVA

Bankanın sürekli kendini geliştiren, teknolojiyi ileri safhalara taşımaya çalışan, müşteri deneyimini ve çalışan mutluluğunu önemseyen, verimliliğe odaklılık özelliklerini sıralayabiliriz. Sermaye yaratarak, sürdürülebilir büyüme hedefleri ile Garanti BBVA sağlam adımlarla ilerliyor, tüm paydaşları için değerler yaratıyor. Pozitif değişimi destekleyen, ortak değerler oluşturan, toplumsal programları olan bir banka özelliği ortaya koyarak, dünya standartlarında risk yönetimi yapan bir bankadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu