Kamu Devlet Bankaları Hangileri 2022 (Güncel Liste)

Kamu devlet bankaları hangileri? Kamuya ait bankaların listesi bu yazımızda sizlerle. Ülkemizde faaliyetlerine devam eden ve halen aktif olan elliden fazla banka bulunmaktadır. Bu bankaların içinden 10 tanesi ise devlet bankasıdır. Bu bankaları mevduat, katılım, kalkınma yatırım ve fona devredilmiş bankalar olarak ayırmaktayız. 2022 yılı güncel haliyle devlete ait bankalar; Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türk Eximbank, İller Bankası, Birleşik Fon Bankası ve Adabank şeklindedir. Bu bankaların tamamıyla alakalı bilgileri aşağıda yer alan başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Kamu Mevduat Bankaları
Ülkemizde bulunan Kamu Mevduat Bankaları ise Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası olmak üzere üç tanedir. Bu bankalar devlet bankası olup mevduat bankası olarak hizmetlerini sürdürmektedirler. Bu Kamu Mevduat Bankaları, diğer özel bankalar gibi kişi veya kurumlara ait değildir ve devlete ait olan bankalardır.
Ziraat Bankası

Ziraat Bankası Türkiye’de en çok işlem yapan devlet bankalarından biridir. 1863 yılında Osmanlı döneminde kurulmuş olan Ziraat Bankası, ülkemizde ilk kurulan bankadır. İlk yıllarında memleket sandıklarına hizmet vermekteydi. Cumhuriyetin ilanından sonra da faaliyetlerine devam etti. Ziraat Bankasının Türk toplumunda özel bir yeri vardır. Bu özellik güven konusundadır ve emekliler tarafından en çok tercih edilen bankadır.
Ziraat Bankasının özel bankalarla büyük farklılıkları bulunur. Bunlardan en önemlisi düşük oranlı faiz oranları sunmasıdır. Yurtdışında birçok şubesi bulunan Ziraat Bankasının ülkemizde 1785 adet şubesi bulunmakta ve halkın en çok güvendiği ve tercih ettiği banka olmaktadır. Banka hakkında daha fazla bilgiyi Ziraat Bankası kime ait yazımızdan detaylıca öğrenebilirsiniz.
Vakıfbank

Vakıfbank 1954 yılında Adnan Menderes tarafından kurulmuştur. Özel bankalarla kıyaslandığında kredi faiz oranları daha düşük, mevduat faiz oranları daha yüksektir. Vakıflar Bankasının yurt dışında Kıbrıs, Amerika, Almanya, Irak, Avusturya ve Bahreyn olmak üzere altı farklı ülkede şubeleri bulunuyor.
Halkbank

Halk Bankası olarak da bilinen Halkbank, 1933 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacı, sanayi, ticaret ve gelişim yolunda ilerlemeyi sağlamak amacıyla halka destek sunmaktır. Aynı zamanda özel bankalara, bankacılık konusunda bilgi sunmak amaçlarından biridir. Halk Bankası, ilk kurulduğu yıllarda müşterilerine Avrupai anlamda hizmetler sunmuş ve hala bu hizmetlerine özverili bir biçimde destek sunmaktadır.
Halen ülkemizde aktif olarak hizmet sunan Halkbank, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına da hizmet sunmaktadır. Halkbank şimdiki yıllarda konut, ihtiyaç, taşıt ve farklı kredi türleriyle en uygun faiz oranlarını sunmaktadır. Ayrıca mevduat hesaplarına yüksek faiz oranları sunan Halkbank, e vadeli hesaplarla da yüksek oranlı kazançlar sağlar. Bankacılık işlemleriniz için diğer bankalar gibi Halkbank’ı da güvenle kullanabilirsiniz.
Kamu Katılım Bankaları
Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olarak 2 adet devlete ait katılım bankası bulunmaktadır. Kuruluş amaçları faizsiz prensipte hizmet vermektir.
Ziraat Katılım Bankası
675 milyon liralık sermayesi ile 2015 yılında kurulan Ziraat Katılım, tüm ülke genelinde 45 şubesi ile faaliyet göstermektedir. Katılım bankacılığı prensiplerine uygun şekilde hareket eden banka, faydalı ürünleri ile her zaman müşterilerinin yanında olmaya devam ediyor. Ziraat Katılım Bankası, sadece müşterileri için değil, toplumun tüm paydaşlarına fayda sağlama amaçlı hizmetlerini sürdürüyor.
Vakıf Katılım Bankası
805 milyon TL’lik sermaye ile 2015 yılında faaliyete başlayan banka, anonim şirket niteliğine sahiptir. Sermayesinin yüzde 99’u Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kalan kısmı ise üç ayrı vakfa aittir.
Kalkınma Yatırım Bankaları
Türkiye’de bulunan Kalkınma ve Yatırım Bankaları ise İller Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası ve Türk Eximbank’tır. Bu bankalar gerek resmi kuruluşların gerekse de özel kuruluşların yapacağı yatırımları için finansman sağlama görevini yerine getirirler. Diğer bankalardan farklı olarak mevduat fonu almazlar ve kabul etmezler.
İller Bankası
1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla kurulan, yerel yönetimlere kredi desteği, teknik destek ve danışmanlık sunan, İlbank A.Ş olarak da bilinen kamu bankasıdır.
Türk Eximbank
Türkiye İhracat Kredi Bankası yani Türk Eximbank, 1987 yılında ihracatı artırmak amacı ile kurulmuş bir yatırım bankasıdır. Bu kapsamda ithalat ve ihracat yapan girişimcilere nakit, kredi, garanti ve sigorta sunar. Eximbank ismi İngilizcede ihracat ve ithalat anlamına gelen Export-İmport kelimelerinden ortaya çıkmış, ilk iki harflerinin yan yana gelmesiyle oluşmuştur. Türk Eximbank da devlete ait bankalardan biridir.
Türkiye Kalkınma Bankası
Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım bankası olarak 1975 yılında kanun hükmünde kararname ile kurulan banka, kalınmaya destek vermek amacı ile dış kurumlar ile anlaşmalar ve görüşmeler yapmaktadır. Türkiye Kalkınma Bankası; enerji, sanayi, eğitim, sağlık ve turizm tarzı sektörlerde çalışan işletmeler için finansman sağlar. Türkiye Kalkınma Bankası da kamu bankaları arasında yerini almaktadır.
TMSF Bankaları
Fona devredilen yani TMSF bankası niteliğinde olan bankalar ise Adabank ve Birleşik Fon Bankasıdır. TMSF yani Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, tasarruf sahibi kişilerin haklarını korumak adına usulsüzlük ve yolsuzluk yapan bankaları fona dahil eder. Fona devredilen bu bankalar da kamuya bağlı olarak çalışmalarını yürütürler.
Adabank
1984 yılında Uzan gurubu tarafından kurulan Adabank, 2003 yılında TMSF’ye geçmiştir. Yani şuanda devletin elinde olan bir bankadır.
Birleşik Fon Bankası
Yine TMSF’nin elinde olan bankalardan biridir. Kuruluşu 1958 yılına dayanan Birleşik Fon Bankası’nın yönetim, denetim ve temettü hariç tüm ortaklık hakları TMSF’ye aittir.
Devlet Bankalarından En İyisi Hangisi?
Tıpkı özel bankalar gibi devlet bankalarının da müşteri sayılarını artırmak için yeni kampanyalar düzenlediğini görebiliyoruz. Müşteriler bu kampanyalardan düşük faiz oranları gibi çok seçeneğe bakarak hangi bankanın daha iyi olduğuna karar vermektedir. Devlete ait en bilindik bankalar arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank bulunmaktadır.
Sonuç olarak, devlet tarafından işletilen ve kar amaçlı hizmet veren bu bankalar, uygun faiz seçenekleri ile vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Sizin için en uygun olan bankaya kampanyalar ve oranlar gibi seçeneklere bakarak karar verebilirsiniz. Eğer incelemek isterseniz yabancı sermayeli bankalar sayfamızdan da Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı kuruluş bankaları görebilirsiniz.