Çek Defteri Nasıl Alınır?

Ticaret alanında faaliyet gösteren özel ve tüzel kişiler açısından çek defteri, prestij göstergesi olarak kabul görür. Çek defteri veya diğer adıyla çek karnesi, ödeme araçlarından biri olarak kabul edilir. Çek defteri almak, banka açısından iş hayatında güvenilir kişi olduğunuzu gösterir. Öyleyse çek defteri nasıl alınır detayları hep beraber görelim.

Çek Defteri Almak İçin Yapılması Gerekenler

Çek defteri almak için öncelikle kişiler çalışmak istedikleri banka seçimiyle işe başlamalıdır. Daha sonra bankaya çek defteri almak istediğiyle ilgili müracaat edilir. Banka kişilerden kimlik belgesi, ikametgah belgesi ve sabıka kaydı gibi evraklar istemektedir.

Evrakları bankaya teslim ettikten sonra banka sizin hakkınızda araştırma yapacaktır. Risk merkezi ile adli sicil kaydınıza bakılması, hesaplarınızdaki para durumunun kontrol edilmesi yapılan araştırmalar arasındadır. Banka yaptığı araştırmalar sonucu size çek defteri vermeyi uygun görürse 10 sayfalık defteri verecektir.

Bankalar ayrıca kişilerin ekonomik durumları ile ilgili teminat ister. Genel olarak standart bir çek defteri için kişilerden her sayfa başına yedi yüz TL teminat talep eder. Her bir çek sayfası için bu teminat alınmaktadır. Çek defterleri genel olarak on sayfadır ve sayfa sayısıyla bu teminat çarpılmaktadır. Bankanın talep ettiği teminat tutarları, keşide edilen çekin ödenmemesi durumları göz önüne alınarak istenir.

Çek Defteri Türleri Nelerdir?

Ülkemizde önemli bir ödeme aracı olarak çek defteri almak oldukça yaygındır. Ticaret hayatının devamlılığı açısından çekler gerekli görülmektedir. Kişilerin ticaret faaliyetlerinin türü, büyüklüğü ve kişinin durumuna göre çek defterleri de çeşitlilik kazanmıştır.

Çek Defteri Çeşitleri

  1. Ticari çek defteri, limited ve anonim şirketlere verilir. Çeki alan kişinin ismi çek üzerinde yazılı olmak zorundadır.
  2. Ticari hamiline çek defteri, limited ve anonim şirketlere verilir. Çeki alan kişinin isminin çekin üzerinde yazılı olmasına gerek yoktur. Çek sahibi hamil sayılır.
  3. Gerçek tüzel kişi, şahıs firması olan işletmelere verilir. Çeki alan kişinin ismi çek üzerinde yazılı olmalıdır.
  4. Gerçek tüzel kişi hamiline, şahıs firması olan işletmelere verilir. Çeki alan kişinin isminin yazması gerekli değildir. Çekin hamili istediği gibi tasarruf edebilir.
  5. Gerçek kişi, gerçek kişilere verilir. Genel olarak bankadaki mevduatı yüksek kişilere verilir. Keşide edilen çekin üzerinde lehdar bilgileri yazılı olmalıdır.
  6. Gerçek kişi hamiline, keşide edilen çekin üzerinde lehdar bilgilerinin yazılı olması şartı yoktur.

Çek Hesabı Nedir?

Çek defterinin diğer ismi çek koçanıdır ve bankalar tarafından basılabilir. Defterin her sayfasında hesabın bulunduğu bankanın adı, hesap numarası, vergi numarası gibi bilgiler bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu